Foto och fotoalbum


Allmänt snack om fotografering
Även här en glad amatör. Började på 50-talet med 6 x 6 AGFA Isolette. Numera är det bara digitalt, även om min 24 x 36 Canon A1 (1978) finns som komplement där det behövs teleobjektiv, super vidvinkel eller annat avancerat. Fotograferar endast personliga bilder. Inga foto för fotograferingens skull, det har aldrig intresserat mig. Inget experimenterande. Utnyttjar kamerans automatiska funktioner. För sevärdheter köper jag vykort utifrån filosofin att jag inte kan göra lika bra som proffset, som ofta har använt halva dagen för att ta en bild. - Undantaget är, att jag gör egna vykort och där kan en vacker blomma eller något annat vackert vara motivet. Jag fotograferar mest för att minnas händelser.

... och om fotoalbum
Där finns många sätt. Jag gör kollage, numera på min PC (se bild nedan). Jag sätter in nästan allt i tidsföljd (kronologisk), med undantag av resor och stora familjhändelser, som hamnar i separata album. Vardagliga händelser och säsongbetonade dito, tycker jag om att få med.
Mina album har en disponibel bildyta på ca 23 x 23 cm. Där finns 60 sidor, som jag expanderar till det antal som behövs. Först gör jag färdig ett helt års album, därefter sätter jag in alla kollage på en gång. Vanligtvis har jag ca 250 sidor per år inklusive resor etc. Det blir alltså 1-3 album per år. Jag har en CD, med alla kollage, längst bak i albumet. På så sätt kan jag skriva ut de sidor som bleknar eller skadas, om det behövs. Färgutskrifter, började jag med 1998 och ännu är de fräscha.
Kollagen gör jag i ett grafisk program där grafik, foto och text kombineras. Sidan sparas även i bildformat JPG (300 pi) med en upplösning som ger samma utskriftskvalitet som originalet. På så sätt kan man även bläddra digitalt i albumet. Vissa sidor kan inte göras grafiskt, men då skannar jag in dessa sidor, för att få det digitala albumet komplett.

Mest imponerad är jag av sådana album, där man själv har tecknat, målat akvareller och textat som komplement till övrigt illustrationsmaterial och där varje sida är ett litet konstverk. Titta på detta exempel. - Det kan inte jag göra. 

Självklart har jag alla möjliga mallar för att underlätta att göra kollage, men det tar i alla fall från 20 minuter till två timmar att göra en sida. Därtill kommer "research", där jag ger mig in på Internet eller annan källa, för att utröna data och fakta om en viss händelse, sevärdhet eller dyl.

Från mitt album:    
Första sidan, semester 1991 (kollage) Återblick 1991
(kollaget till vänster finns med här i miniformat)
Läs mer om mina återblickar under "MyLife"
(c) Copyrights 2003 Steen Herlevsen

Skrev Steen, november 2003.