Kenneth Vejgaard Jørgensen


Kenneth V. Jørgensen
Kenneth V. Jørgensen, slægtsforsker og førtidspensionist.
Adresse: Ridderhatten 174, Tornbjerg, DK-5220 Odense SØ, Danmark
e-mail: kvj@webspeed.dk
Mobiltelefon: +45 for Danmark, derefter: 28 91 84 88


Jag har slægtsforsket primært på Landsarkivet i Odense siden 27.11.1982. Siden 1991 med kundeopgaver mod betaling, dels via annoncer i det genealogiske tidsskrift "Hvem Forsker Hvad", dels via nævnte landsarkiv, der har 3 kontaktpersoner som formidler kundekontakter. Et fint arbejde, der udmærket forenes med, at jeg samtidig kan vedblive at forske i slægterne for min hustru, hendes svoger og mig selv.

Speciale: udarbejdelse af FYNSKE slægtstavler (navne + så vidt muligt føde-, vielses- og dødsdata) på Landsarkivet, Odense; slægtstavlerne kan/bør krydres med skifter efter afdøde (hvis skifterne findes) og fæste (bondens kontrakt med godsejeren om overtagelse af hus/gård, ofte forsynet med fæsterens fødested), lægdsruller (militærarkivalier, hvori man i heldigt fald finder fødestedet på en drilsk, mandlig ane - det var drenge og mænd, der opførtes deri, igennem en lang årrække helt fra fødslen til 40-årsalderen), folketællinger.

Efterslægtstavler udfører jeg sjældent, da et anepars børn og børnebørn ofte ses at have spredt sig utrolig meget geografisk - og uden umiddelbar logik - og derfor ofte meget tidkrævende at finde. Det sker dog, at sådanne tavler udføres, men p.g.a. tidsbegrænsninger i kirkebøgerne (50 år for fødsler/konfirmationer/vielser, 10 år for dåb) sættes der et naturligt stop. Kunderne henvises ofte til selv at forespørge på de pågældende kommuners folkeregistre, som slår personer efter mod betaling.
Ejendoms- og bygningshistoriske opgaver udføres ikke. Landsarkivet kan henvise til specialister på dette område.
Forskning i købstæder: kun Fyn og de tilhørende øer Langeland og Ærø, og der skal helst være et så præcist tidspunkt og sted i den pågældende by at gå ud fra, da mange købstæder - som alle ved - har adskillige tusinde indbyggere og mange sogne.
De fleste fynske sogne har alfabetiske vielses- og dødsregistre til 1891.
Slægtsforskning i jyske og sjællandske købstæder inkl. København: der henvises til landsarkiverne i Viborg (det nørrejyllandske område til Kongeåen syd for Kolding), Åbenrå (Sønderjylland) og i København (Sjælland inkl. København, samt Lolland-Falster og Bornholm).
Slægtsforskning i jyske og sjællandske landsogne: kan udføres i begrænset omfang - vi har i Odense Nørre- og Sønderjyllands og Sjællands kirkebøger på mikrokort til 1891 og folketællinger til 1890 for hele landet på mikrokort. Men arbejdet har et markant handicap: hér i Odense har vi kun skifte- og fæsteprotokoller og lægdsruller for det FYNSKE område. Uden for Fyn henvises til den pågældende landsdels landsarkiv. Jeg tager ikke kundeopgaver på de jyske og sjællandske arkiver, hvor mine få årlige besøg er helliget forskningen uden for kirkebøgerne i egen familie.
Som tommelfingerregel vil jeg sige: landsarkiverne i Nørre- og Sønderjylland og Sjælland har de for de pågældende landsdeles bedste forsyninger af arkivalier, da kirkebøger ikke altid er nok at finde tilbage i slægten med. Selv har jeg krydret forskningen for mig selv og min familie med skifter, fæster og lægdsruller, når kirkebøgerne alene ikke rakte, samt folketællinger.
Bemærk ang e-mail
Hvis du får lyst at sende en mail, så husk at skrive, at den handler om slægtsarbejde - i disse "computer-virus-tider" advares man jo konstant imod at åbne uventede e-mails, e-mails uden overskrift og/eller uventede, vedhæftede filer. Markér også lige, om du vedhæfter fil, da jeg har fået e-mails med vedhæftede filer, som afsenderen IKKE havde sendt med (måske en hacker eller anden person med "sjove" idéer). "