Släktforskning
knsubjs.gif (2082 bytes)
Släktforskning i Sverige
Syfte
Syftet med denna sida är dels att förmedla tankar där likasinnade känner igen sig, dels att öppna möjligheter för att påverkas av Dig som har kommit längre. - Att hoppas på att få hjälp med det man letar efter, är i sig ett ädelt syfte, eller?
Allmänt
Jag är amatör med stort A. Mitt intresse har först uppstått på senare år, bl a genom att jag har läst i de gamla stamtavlorna. Mycket har gjorts före min tid. Det slog mig att tidigare släktforskare närmast har bett om ursäkt för sin existens. Deras samtid har inte förstått vad det skulle vara bra för. Så är det också delvis nu, man bemöts med misstro, men som tur är, endast hos få människor. - När jag var yngre, funderade jag aldrig på att livet inte är evigt. Mitt intresse vaknade först riktigt, när familjen i den förra generationen började att bli gamla. - Efter det att min mamma gick bort, sökte jag information hos hennes syskon, men tyvärr visade det sig att vara för sent. De kom helt enkelt inte ihåg. - Jag konstaterar därför att det var en relativ kort period, från den tidpunkt när jag var mottaglig för information om de äldre, till dess att denna information inte längre var tillgänglig. - Samtidigt som jag läste i de gamla stamtavlorna och såg vilket stort arbete där var nedlagt, slog det mig att den mest vanliga informationen om enskilda individer var: Född datum, gift med X datum, död datum. Jag tyckte det var en väldig kort levnadsbeskrivning och beslöt att försöka skriva lite mer än så, om dom som jag känner till. - Det som jag har gjort tills nu är att samla ihop det som finns och komplettera det med text och foto. I detta arbete använder jag PC-programmet Win Family.
PC-programmet Win Family
Förutom att man snabbt får fram sina familjeträd, kan man generera egna utskrifter, personliga data och persongallerier. Jag vill inte att dessa skall se ut som blanketter och har därför gjort upp ett "formulär" som mera i flytande text beskriver den enskilda inkl fotografier. Dessa formulär finns på svenska och danska på Kim Langballes hemsida. Välj "Slægtforskning" och därefter "Udskriftsformater" (Nr 1-4). Nr 3 och 4 använder jag vid brevväxling, för att få fram uppgifter om enskilda personer. - Av de exempel som visas, framgår inte att formuläret även har plats för foto: Barn-, ungdoms- och vuxenfoto. Du kan ladda ned dessa om du är intresserad.
Fyra familjer
Där är, som jag ser det, fyra familjer för varje människa, som är intressanta, nämligen: Pappas, mammas, farmors och mormors. -
I Kerstins familj är familjenamnen: Eklund - Nilsson - Carlsson - Persson.
I min (Steens) familj är familjenamnen: Herlevsen - Dolleris - Andersen - Høeg.
Som tidigare nämnd finns det mesta väl dokumenterat. Jag är för närvarande mest intresserad av familjen Høeg.
knsubjs.gif (2082 bytes)