Min PC för & nu
Min första PC var en ABC80 med kassettbandstation och en Epson M80 skrivare. Det var 1982, samma år som TIME Magazine utsåg en PC till "Man of the year". Jag skulle till Saudi Arabien ett år och Gert Jönsson, som den gång var avdelningschef för styrteknik på Agriconsult, hjälpte mig med inköpet hos Lindahl & Rothoff på Östergatan i Malmö. Senare uppgraderades maskinen med dubbla minneskapaciteten till 32 kB, flobbydisk och "super smartaid" från Owoco. Jag var med i ABC-80 klubben fram till 1986 och hade stor glädje av att lära mig att programmera i Basic.
11986 var jag fortfarande i Saudi Arabien och en dag var jag på en PC utställning på "The Oil and Mineral University" i Dammam. Där köpte jag min första PC, som var en XT 8088 med 60 MB hårddisk och färgskärm. Den var som en dröm, men plötsligt var all programmering avslutad, vilket var synd för jag tyckte om att själv bestämma hur programmet skulle se ut. Denna maskin uppgraderades senare till en AT 286 med en tillsats processor och ett casch program. Mina ABC80 program omvandlades till PC program med hjälp av MS Quick Basic. Lite svårt i början, men snart lärde man sig var syntax felen fanns.
December 1992 var det så dags att uppgradera igen. 486 DX 66 MHz, 500 MB HD m m, men denna gång höll uppgraderingen endast i fyra år, till december 1996. Windows 3.11 kunde inte längre adressera minnet, det gick långsamt, grafiken var dålig o s v. Nu får jag hoppas att den nya klarar sig i fyra år, den också, men..
PC utvecklingen är, tror jag, den enda utvecklingen i människans historia som ständigt accelererar. Och inte nog med det, accelerationen ökar hela tiden. Det är helt omöjligt för människan att överse vart vi är på väg. Jag läste att VD för SiliconGraphic har förbjudit sina chefer att fatta beslut som omfattar mer än två år fram i tiden.
Min PC nu
Pentium 750 MHz
265 MB Ram
8 MB Vram, ATI grafikkort
52 x CD ROM
2 HD - 60 GB
17" skärm
SoundBlaster ljudkort
Tape Back-up
Epson Stylus 800 color skrivare
HP LaserJet 6L
Roland DXY-980A plotter
Modem Duo-com
Windows98 II