Foto och fotoalbum
knbacks.gif (1613 bytes) knsubjs.gif (2082 bytes)
Om du är intresserad av amatörfotografering och fotoalbum, så berättar jag här hur jag gör. Jag gör det för att öppna möjlighet för kontakt med andra som har liknande intresse. (Är du inte intresserad, har jag även på denna sida satt in en "BACK" knapp längst upp, så du har chans att snabbt komma vidare.)
Allmänt snack om fotografering
Även här en glad amatör. Började på 50-talet med 6 x 6 AGFA Isolette. Numera är det 24 x 36 Canon A1 (1978) och som komplement en liten kompakt kamera, som man kan ha i fickan. Fotograferar endast personliga bilder. Inga foto för fotograferingens skull, det har aldrig intresserat mig. Inget experimenterande. Utnyttjar kamerans automatiska funktioner. För sevärdheter köper jag vykort utifrån filosofin att jag inte kan göra lika bra som proffset, som har använt halva dagen för att ta en bild. - Undantaget är, att jag gör egna vykort och där kan en vacker blomma eller något annat vackert vara motivet. Jag fotograferar mest för att minnas händelser.
... och om fotoalbum
Märk väl att jag inte påstår att mitt sätt är det enda raka. Tvärtemot, jag har sett många som kan mycket bättre än jag. Mest imponerad är jag av sådana album, där man själv har ritat, målat akvareller och textat som komplement till övrigt illustrationsmaterial och där varje sida är ett litet konstverk. Titta på detta exempel. Som framgår, är de egna fotona endast en av många komponenter som ingår i helheten. Tyvärr kan jag inte göra så fint själv. Jag försöker att texta så gott jag kan, men blir sällan nöjd med resultatet. Textkrav är "vem, när, var ". Några kan tycka att det är fint, men det beror på vad man jämför med. Ofta sätter man in alldeles för många bilder, man har ju betalt dom, det vore bättre att sortera ifrån 75%, men det har jag svårt för. Mina album har en bildyta på ca 22 x 22 cm. Jag kan därför inte använda 10 x 16 kopior, men använder format 9 x 12. (Var kan man få det i Sverige?) Vanligt är att jag har 6 bilder per sida upp till 12-15 bilder. Praktisk tagit alla bilder beskäras. Jag vill ha koncentrerade album med många bilder.
Hur jag har hinner med? Jag hinner inte med, just nu är jag tre år efter.
Från mitt album:
Första sidan, semester 1991 (collage) Återblick 1991 (collaget till vänster finns med)
(c) Copyrights 1997 Steen Herlevsen